Holstein cinsinin ana vatanı Avrupa'dır. Bu cinsin en önemli tarihsel gelişimi, yaklaşık 2000 yıl önce, şimdi Hollanda olarak bilinen yerde ve daha spesifik olarak, Zuider Zee'nin her iki tarafında yer alan Kuzey Hollanda ve Friesland'ın iki kuzey ili içinde meydana geldi. Orijinal ırk, yaklaşık 2000 yıl önce Ren Deltasına yerleşmiş olan göçmen Avrupalılar olan Batavyalıların ve Frizyalıların siyah ve beyaz hayvanlarıydı. Uzun yıllar boyunca Holstein'lar alandaki en bol kaynak olan çimden en fazla yararlanan hayvanları elde etmek için yetiştirilmiş ve sıkı şekilde seçilmişlerdir. Bu hayvanların birbirine karışmasıyla verimli, yüksek üretkenlikte bir siyah-beyaz süt ineği meydana geldi.
Özellikleri
Holsteinler, ayırt edici renk işaretleri ve seçkin süt üretimi ile çabucak dikkatleri çekmiştir. Holsteinler, siyah-beyaz ya da kırmızı-beyaz renk desenlere sahip büyük sığırlardır.
Sağlıklı bir Holstein buzağısı doğumda 40 kg veya daha fazla gelir. Olgun bir Holstein ineği yaklaşık 680 kg ağırlığındadır.
Holstein düveler, yaklaşık 360 kg ağırlığına geldikleri 15 aylıkken gebe bırakılabilirler. Holstein dişilerinin ilk kez 24 ila 27 aylıkken buzağılaması tercih edilir. Holstein gebeliği yaklaşık dokuz ay sürer.
Bazı inekler oldukça uzun yaşayabilirken bir Holstein'ın normal üretken ömrü altı yıldır.
1987 yılında resmi ABD üretim test programlarına kayıtlı tüm Holstein'lar için ortalama üretim yılda 7896 kg süt, 286 kg sütyağı ve 249 kg protein olmuştur.
Süt sığırlarında boynuzsuz emsale ilgi artmaktadır. Tüm cinslerin bazı (doğal) boynuzsuz sığırları vardır. Bir kısım Kırmızı & Beyaz yetiştirici, boynuzsuz sığır yetiştiriciliğine özel ilgi göstermiştir. Hem kırmızı hem de kırmızı emsal çok sayıda genç boynuzsuz baba, şu anda denemededir.
İstatistikler
Holsteinlar dünyadaki en yüksek süt üretimine sahiptir. Biyolojik tavanı olmayan, emsalsiz bir genetik bağlantılı başarı kabiliyetine sahiptir. Yılda yüzde 1 ila 2 arasındaki genetik gelişmeler tamamen gerçekçidir.
Tüm yönetim ve kullanım sistemlerine uyum sağlarlar. Bunlar ahırda yetiştirilebildikleri gibi otlak için de aynı derecede uygundurlar. Otlaklarda ya da yılda iki kez otlatma ya da yıl boyunca ahırda besleme yoluyla karma tarım sistemlerinde bakılabilirler. Yüksek ya da alçak konumlu bölgelerde tutulup tutulmadıkları da önemli değildir. Holstein sadece düşük maliyetli tarım sistemleri için değil, aynı zamanda inek ahırı gerektiren yoğun tarımda süt endüstrisi inekleri olarak da oldukça uygundur.
Bununla birlikte Holsteinler doğal ırklara kıyasla, zor tarım-ekolojik alanlarında ısıya ve hastalıklara karşı dirençli değildir. Bu koşullara tepkileri ise azalan üretim kapasitesi şeklindedir. Üreme sırasında teknik açıdan dikkat edilmesi gereken farklı adaptasyon yetenekleri sergiledikleri tecrübeyle öğrenilmiştir. Doğal ırklarla melezleme durumunda buzağılar, diğer kültür ırkları ile melezleme durumunda olduğundan daha yüksek ısı toleransı ve daha yüksek üretim rakamlarının elde edildiğini göstermektedir.
Holsteinler hızlı büyüme, erken olgunlaşma ve kolay bakım ile ayırt edilen zinde buzağılar üretirler. İyi bir şekilde bakılırlarsa doğurganlık sorunları yaşamazlar.
İyi huyludurlar, idareleri kolay ve herhangi bir problem yaşamadan ahırda bakılabilirler. Aynı zamanda strese karşı da dayanıklıdırlar, sürü zihniyetleri olup yalnız yaşayan hayvanlar değildirler.
Holsteinler sadece bir süt ırkından daha fazlasıdır. Bu hayvanlar aynı zamanda dünya çapında et tedarikine katkıda bulunurlar, besi sektöründe yüksek bir büyüme oranına sahip olup ince lifli et üretirler. Özellikle süt üretimine yönelik endüstrilerde, daha kaliteli bir dana eti için sığır eti cinsleri ile melezlenirler.
Günde iki kez sağım yapılabilen en iyi üretime sahip Holsteinler, 365 gün içinde 30.805 kg süt üretebilirler. Eşsiz üretim, yem maliyetleri açısından daha fazla gelir, emsalsiz genetik değer ve geniş bir çevre koşullarına adaptasyon.Böylesine inandırıcı genetik üstünlük kanıtı, Holstein genetiği için aktif bir ihracat pazarı yaratmıştır.